• 0 342 611 26 66

DERS BİLGİLERİ

 

TURK 101 Türk Dili

Dünya dil grupları, Türkçenin dünya dilleri arasındaki yeri, Türkçenin yayılma alanları, noktalama işaretleri, yazım kuralları, dilekçe, Türkçenin ses özellikleri, Türkçede ses olayları, yazılı anlatım, anı türü.

YDBİ 101 Yabancı Dil

Bu ders grammar, yazım ve telaffuz kuralları; ve kelime bilgisi ağırlıklıdır.

TDP 101 Toplumsal Duyarlılık Projesi

Proje bazlı toplumsal fayda sağlanması.

AGME 101 Genel ve Mesleki Etik

Etik kavramı, ahlak ve etik, etik kuralları ve sistemler, etik toplum ilişkisi, etik değerlere uygun davranma ve sonuçları, mesleki etik ve iş yerinde etik ortam sağlama.

AVS101 Genetik

            Nükleik asitlerin yapı ve özellikleri, genetik materyalin kitlesi, baz içeriği ve baz dizisi, genetik materyalin biçimi ve organizasyonu, virüslerde ve viroidlerde genetik materyalin organizasyonu, prokaryotlarda genetik materyalin organizasyonu, ökaryotlarda genetik materyalin organizasyonu, nükleik asit metabolizması enzimleri, prokaryotlarda DNA replikasyonu, ökaryotlarda DNA replikasyonu, virüslerde ve viroidlerde replikasyonmekanizmaları, onarım sistemleri, gen anlatımı, transkripsiyon ve translasyon, genetik şifre.

AVS 103 Anatomi

Anatomiye giriş ve temel terminoloji, memeli hayvan anatomisi, sindirim sitemi, solunum sistemi, dolaşım sistemi, üreme fizyolojisi, endokrin sitem, sinir sistemi, boşaltım sistemi.

AVS 105 Genel Kimya

Temel kimya alt yapısı hazırlar. 1. Kimyasal reaksiyon yazma ve reaksiyon stokiyometrinin belirlemeyi öğretir. 2. Atomun yapısı ve özellilerini öğretir. 3. Periyodik özellikleri ve periyodik tabloyu kullanmayı öğretir. 4. Kimyasal bağları ve türlerini öğretir. 5. Çözelti hazırlamayı ve çeşitlerini öğretir.

 
 
 

Formun Altı

 

AVS 107 Genel Mikrobiyoloji

Mikroorganizma ve mikrobiyoloji tanımlarını öğrenme, Bakterilerin anatomik yapılarıkimyasal yapı ve üremelerini, anaerobiyozis -enzimler -metabolizmasını ve bakterilerin genetik karakterleri ile bakterilerde varyasyonları ayrıca  bakterilerde genetik madde aktarılmasını, bakteriyofajlargenel mikolojimikroorganizmaların üretilmesini ve fungusları (mayalar ve küfleri), virüsleri, protozoaları ve viroidleri tanıyabilme.

AVS 109 Laboratuvar Tekniği I                    

Laboratuvarda temel kavramlar, güvenlik ve temizlik, laboratuar aletleri, temel analiz yöntemleri, kalite ve kontrol, otomasyon ve enformasyon sistemleri, biyolojik örnek alma ve saklama koşulları ve analizlerde hata kaynakları.

YDBİ  102 Yabancı Dil

Bu ders grammar, yazım ve telaffuz kuralları; ve kelime bilgisi ağırlıklıdır.

 

TURK 102 Türk Dili

Türkçede vurgu (sözcük vurgusu), Türkçede vurgu(grup ve cümle vurgusu), sözcükte yapı (kök, ek kavramları, çekim ekleri), sözcükte yapı (gövde kavramı, yapım ekleri), cümle bilgisi (ögeler), cümle bilgisi (cümle çeşitleri, doğru cümle),anlatım biçim ve teknikleri, anlatım bozuklukları (anlama dayalı anlatım bozuklukları), anlatım bozuklukları (yapıya dayalı anlatım bozuklukları), eleştiri, öz eleştiri, sohbet (söyleşi), deneme ve diğer yazı türleri, yazma çalışması

 

TDP 102 Toplumsal Duyarlılık Projesi

Proje bazlı toplumsal fayda sağlanması.

AVS 104 Fizyoloji

Fizyolojiye giriş, hücre fizyolojisi ve vücut sıvıları, kan fizyolojisi ve kan dolaşımı, sindirim, sinir, kas, solunum, boşaltım ve endokrin sistemler, üreme fizyolojisi, beden ve çevre ısı ilişkileri, duyu organları.

 

 

 

 

AVS 106 Klinik Biyokimya

Biyofiziksel kimya ve su, karbohidratlar, lipidler, proteinler ve nükleik asitler, enzimler, mineral maddeler, viteminler ve hormonlar, biyokimyada kullanılan alet ve yöntemler, kan ve idrar analizi.

AVS 108 Salgın ve Zoonoz Hastalıklar

Hastalıknedenlerini tanıyabilme.Sistemlerine göre zoonoz hastalıkları tanıyabilme.Salgın hastalıklarının bulaşma yollarını tanıyabilme. Hayvanlardan insanlara geçebilen hastalıkları tanıyabilme. Zoonoz hastalıklardan korunma tedbirlerini öğrenebilme ve Salgın hastalıklardan korunma tedbirlerini öğrenebilme.

 

AVS 110 Temel Zootekni

Hayvan yetiştirmenin sığırcılık, koyunculuk, keçicilik, tavukçuluk ve arıcılık konularında uygulamalı olarak bilgi verilmesi; yetiştiricilik sistemleri, barınak sistemleri, üretim , verim, beslenme, pazarlama ve ekonomik yapıları ele alınmaktadır.

AVS 112 İş Sağlığı ve Güvenliği

İş Sağlığı ve Güvenliği Programının temel kavramlarını kavrayarak bu kavramların iş güvenliği alanındaki kullanımlarını öğrenmek.

MUP100 Mesleki Uygulama Projesi

Son sınıf öğrencisi bir öğretim üyesi danışmanlığında hayvancılık işletmesi kurma fizibilite ve projesini hazırlar ve bunu rapor olarak sunar.

KRY100 Kariyer Planlama

Dersinin amacı, iş dünyasının hızla değişen ekonomik, sosyal, kültürel, etik ve yasal koşullarında gerçek hayat problemleri ile uyumlu çağdaş kariyer planlama yöntemlerini tanıtmak ve öğrencilerin kendi yaşamlarına uyarlama becerisi kazandırmaktır. Kariyer Planlama, çalışanların değerleri ve ihtiyaçları ile iş deneyimleri ve fırsatları arasında en uygun ilişkiyi kurmayı amaçlayan bir sorun çözme ve karar alma sürecidir. Çalışanların daha mutlu ve işlerinde daha verimli olmalarını sağlar. Geleceğini tahmin edebilen, kendisini neyin beklediğini bilen, amacını ona göre belirleyen, yüksek motivasyona sahip, kendini işine adayan çalışanlar yaratır. Bireysel uygulama yapılacak bir derstir. Kariyer planlama ve iş araştırmalarına stratejik bir yaklaşım sağlar.

AİİT 201 Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi

Türklerin Anadolu’ya geliş gayesi ile buna uygun olarak fetih siyaseti. Haçlı Seferleri’nin gayesi ve doğurduğu sonuçlar. Sömürge keşiflerinin başlaması ve sonuçları. Rönesans ve Reformları başlaması ve sonuçları. Fransız İhtilali ve sonuçları. Osmanlı Devleti’nde siyasi akımların etkisi. Sömürgeci devletlerin Osmanlı Devleti üzerindeki siyasi emelleri.

AVS 201 Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı

Büyükbaş hayvancılıkla ilgili ülkemizdeki ve dünyadaki durum, Üretim sistemleri, üreme ve süt üretiminin temel konuları, ıslah ve kayıt tutma, yetiştirme pratikleri ve sürü sağlığı ile ilgili konular.

AVS 203 Pet Hayvanları Sağlığı ve Koruması

Pet hayvanlarında yetiştirme ve beslemenin tarihçesi. Endüstri toplumunda arkadaş hayvan olarak kedi ve köpeğin yeri. Üreme ve sindirim sistemlerinin anatomi ve fizyolojisi, Kedi-köpek ırkları, Pet hayvanlarında yavru bakımı, Pet hayvanlarında pratik yetiştirme işeri, barındırma esasları, Pet hayvanlarında sağlık-koruma, fizyolojik duruma göre besin madde normları; enerji gereksinimleri, protein gereksinimleri, mineral ve vitamin gereksinimleri, pet hayvanları için üretilen ticari yemler ve kimyasal yapıları, kedi-köpek kedi ve köpek besleme arsındaki farklar, maması üretim teknikleri, diyet formülasyonu, beslemeye bağlı aksaklıklar, kedi-köpek besleme ile hayvan refahı arası ilişkiler.

AVS 207 Temel Yem Bilgisi ve Hayvan Besleme

Yem bilgisi, yemlerdeki besin maddeleri ve hayvan türlerine göre metabolizmaları, yemlerin sınıflandırılması, yem analizi, sığır, koyun, keçi ve kanatlı hayvan beslenmesinin temel ilkeleri.

AVS 209 Temel Veteriner Patolojisi

Genel patoloji, hastalık sebepleri, hücre ve doku zedelenmeleri, metabolizma bozuklukları, immünopatoloji, yangı, iyileşme ve onarım, genetik hastalıklar ve anomaliler, tümörler.

AVS 211 Histoloji ve Embriyoloji

Histolojinin temel kavramları ve canlıyı oluşturan birimlerin, dokuların ve sistemlerin tanıtılması.

AVS 215 Hijyen ve Sanitasyon

İşletme standartlarına uygun olarak iş kıyafetini giyebilme, hijyen kurallarına uygun olarak kişisel temizlik kurallarını uygulayabilme, mevzuatlara uygun olarak tuvaletlerde ve el yıkama alanlarında sanitasyon kurallarını uygulayabilme ve mevzuatlara uygun olarak periyodik sağlık kontrollerini yapabilme gerekliliği, mevzuatlara uygun olarak işletme giriş ve çıkışlarında sanitasyon kurallarını uygulayabilme, temizlik malzemeleri, gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon.

AİİT  201 Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi

Türkiye Cumhuriyeti?nin kuruluşuna paralel olarak Türk toplumunu çağdaş ulusdevletler seviyesinde değerlendirip, ulus-devleti tanımlayan değerler sistemi içinde sui generis özellikler taşıyan Türk Devrimi tecrübesini (Kronolojik bir hatta: Türk emperyal geçmişinin klasik ve klasik sonrası, geç 18. yüzyıl ve 19. yüzyıl, 1908 Devrimi, 1914-1918, 1918-1922 ve 1923-60 kesitlerinin ele alınması), modern Türk ulus-devletinin, devlet ve toplumsal yeniden yapılanması çerçevesinde ele alınıp bütüncül olarak Türk siyasî ve toplumsal sisteminin değişmesinin aşamaları, Bu çeşitli seviyelerde ve çeşitli boyutlarıyla biçimlenen ve hayata geçirilen siyasî, toplumsal, ekonomik ve kültürel değişme olgusunun (transformation) iç ve dış siyasî olaylarının analizi, tüm aktörlerinin düşünce ve faaliyetlerinin analizi, Bu tarihsel süreçlerin (modern Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşu süreçleri) günümüz çağdaş Türk toplumunun ve siyasetinin problemlerinin  özümünde de referans ve karşılaştırma alanı.

AVS 202 Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği ve Sağlığı

Kanatlı beslemeye giriş, besin maddeleri, yem maddeleri, tavuklarda karma yem çeşitleri, civciv ve piliçlerin besleme ve yemlenmesi, ticari yumurta tavuklarının besleme ve yemlenmesi, damızlıkların besleme ve yemlenmesi, etlik piliçlerin besleme ve yemlenmesi, metabolik hastalıklar, diğer kanatlı kümes hayvanları hakkında bilgiler.

AVS 204 Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı

Küçükbaş hayvanlarda koyun ve keçinin bakımı ve beslenmesi hakkında bilgi sahibi olabilme yetiştiriciliği konusunda temel bilgilere sahip olma. Küçükbaş hayvanların süt verimi zamanında beslenmesine dikkat edilmesi ve hangi beslenme programın uygulanması hakkında bilgi sahibi olabilme.

AVS 206 Doğum Bilgisi ve Suni Tohumlama

Üreme organları, seksüel siklus ve hormonal mekanizması, en uygun tohumlama zamanı, spermanın alınması, saklanması ve suni tohumlama, hayvan ıslahı, yetiştirme ve ıslah yöntemleri, gen manipülasyonları. Üreme organlarının tanıtımı, gebelik ve doğumun fizyolojisi, endokrin mekanizması, tanınması ve doğuma müdahale öncesi muayene. Doğum, güç doğum, güç doğuma müdahale ile ilgili gerekli bilgiler. Gebelikte karşılaşılabilen patolojik olgular. Meme hastalıkları hakkında genel bilgi sahip ve bunun süt sığırı yetiştiriciliğindeki öneminin bilinmesi.

AVS 208 Temel Veterinerlik Farmakolojisi ve Toksikolojisi

Famakolojiye giriş, farmakokinetik ve farmakodinamik, kemoterapötikler, gıdalarda ilaç kalıntıları, toksikoloji, zehirlenme türleri ve etkileri, doz-etki ilişkisi, pestisitler ve çevre toksikolojisi.

AVS 212 Temel Veteriner Parazitolojisi

Parazitolojiye giriş, parazitlerin genel özellikleri, konukçu-parazit ilişkileri, parazitlerin bulaşma yoları ve zoonoz, parazitleri tanılama yöntemleri, parazitlerin yayılışı ve korunma.

AVS 010 Aşı Bilgisi ve Uygulamaları (2+0)

Genel aşı bilgisi, aşı çeşitleri, elde etme ve uygulama yöntemleri, aşının etki mekanizması,viral/bakteriyel hastalıklara ve parazitlere karşı aşı uygulamaları, büyükbaş, küçükbaş, kanatlı ve pet hayvanlarda uygulanan aşılar.

AVS 011 Hayvancılık Ekonomisi (2+0)

Hayvancılık ekonomisi ve kapsamı, makro ekonomik konular, arz-talep ve fiyat mekanizmaları, pazarlama ve örgütleme, Türkiye’de hayvancılık politikaları.

AVS 012 Hayvan Barınakları (2+0)

Barınaklarla ilgili kanun, yönetmelik ve düzenlemeler; Çiftlik hayvanlarında genel çevresel etkiler ve uygun çevre gereksinimleri; süt ve besi sığırı ahır tipleri ve planlaması; Koyun ve keçi ağılları planlanması; kümes ve kuluçkahanelerin planlanması.

 

AVS 013 Biyogüvenlik ve Çevre Sağlığı (2+0)

Biyogüvenlik sorunları, biyogüvenlik ve biyoteknolojik uygulamaları, laboratuarda biyogüvenlik kuralları, atık yönetimini, kayıtlama, ulusal ve uluslar arası düzenlemeler, çevre sağlığı.

AVS 014 Sağım ve Teknikleri (1+1)

Süt sağım tekniklerine giriş. Sütün yapısı ve kalitesi hakkında bilgi sahibi olabilme. Sütün oluşumu ve salınması ile birlikte Sağım süreci ve aşamaları ayrıca sütün kalitesini yükseltmek amacıyla yapılması gerekenler.

AVS 015 İlk Yardım

Hayvanlarda ilk yardım genel bilgiler, ilk yardım çantasının hazırlanması, ısırık, sıkma, trafik kazasında, düşme ve zehirlenmelerde, donmalarda, elektrik çarpmalarında, yanmalarda ve boğulmalarda ilk yardım, acil müdahale.

AVS 016 Küçük Ruminant Yetiştiriciliği ve Sağlığı (2+0)

Koyun ve keçi yetiştiriciliğinin özellikleri, koyun ve keçilerin sınıflandırılması, ırkları, üreme ve yetiştirme işleri, barındırma, sağım ve kırkım, genetik ıslah ve kalıtsal kusurlar.

AVS 017 Hayvan Davranışları ve Refahı (2+0)

Davranışın tanımı ve davranışla ilgili temel süreçler. Hayvanlarda davranışı düzenleyen hormonlar ve feromonlar. Evcil hayvanlarda beslenme, üreme, sosyal davranışlar. Evcil hayvanlarda davranış problemleri. Hayvan refahı ile ilgili temel kavramlar. Çiftlik hayvanlarında refahın ölçülmesi. Sığır, koyun, at, domuz, tavuk yetiştiriciliğinde refah.

AVS019 Deney Hayvanları Yetiştiriciliği ve Sağlığı

Laboratuvar hayvanlarının biyolojik özellikleri, üreme fizyolojisi, laboratuvar hayvanları üzerinde uygulamalar (enjeksiyon, kan alma, ötenazi, otopsi), laboratuvar hayvanları kullanımında etik kurallar.

AVS 021 Arı Yetiştiriciliği ve Sağlığı

Arıcılık ve bal üretimi tekniklerini uygulayabilme, arıların tozlaşmaya katkısını sağlayabilme, organik arı ürünleri elde edebilme, organik tarımda arıcılığın etkinliğini arttırabilme.