Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı
Dr.Öğr.Üyesi Aydın ATAKAN
Tel: +90 342 611 2666 / 130
E-Posta: aydinatakan@gantep.edu.tr
Program Başkanı
Öğr. Gör. Dr. Halil Uğur AYTEKİN
GENEL BİLGİLER
BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM BÖLÜMÜ
BÖLÜMÜN AMACI:
Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü'nün temel amacı; bitkisel ve hayvansal ürün üretimi ile bu ürünlerin kalite kontrolü, muhafazası, pazara hazırlanması hakkında yeterli bilgi ve pratiğe sahip, kamu ile özel sektörün araştırma/geliştirme destek ve diğer personel ihtiyacına cevap verebilecek nitelikli teknik eleman yetiştirmektir.
PROGRAMLAR
Organik Tarım Programı
VİZYON:
Verilen disiplinli ve üst düzey eğitim-öğretim ile üstleneceği görevi başarıyla yürütebilecek, donanımlı, sektöre hazır, kaliteli ve nitelikli ara kadro elemanların yetiştirilmesi.
MİSYON:
Öğrencilerimizin, Bitkisel ve Hayvansal Üretim alanında ihtiyaçlara cevap verecek donanımlı, problemleri bilen ve çözüm üretebilen teknik ara elamanlar yetiştirerek ülke tarım ve hayvancılığının gelişmesine, yüksek kalitede ve miktarda ürün elde edilmesine katkı sağlamak.
PROGRAM DİLİ:
Türkçe
BÖLÜM TANIMI:
Bu program, hayvan yetiştiriciliği, bakımı, beslemesi, ıslahı ve sağlığıyla ilgili derslerden oluşmaktadır. Öğrencilere konuyla ilgili teorik ve uygulamalı eğitim verir.
KABUL VE KAYIT KOŞULLARI:
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından YGS 2 puan türünden yeterli puanı almış olması gerekmektedir veya sınavsız geçiş hakkı ile meslek liselerinin ilgili bölümlerinden geçiş yapılabilmektedir.
ÖNCEKI ÖĞRENMENİN TANINMASI:
Gaziantep Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriğinin, Gaziantep Üniversitesi'nde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili MYO müdürlüğü tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
MEZUNİYET ŞARTLARI:
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek.
İSTİHDAM OLANAKLARI:
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda tekniker olarak, özel çiftliklerde, karma yem üreten fabrikalarda ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren çiftçi örgütlerinde çalışabilmektedirler.
ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ:
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile lisans programlarına başvurabilir.
Program Ders Kataloğu
1. Yarıyıl Ders Listesi
Ders Kodu | Ders Adı | Z | Krd | AKTS | Teo | Uyg | Lab | Snf |
AMT101 | MATEMATİK I | Z | 2 | 2 | 2 | 0 | 0 | 1 |
AOT109 | GENEL MİKROBİYOLOJİ | Z | 3 | 5 | 2 | 1 | 0 | 1 |
AOT111 | İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ | Z | 2 | 2 | 2 | 0 | 0 | 1 |
AOT113 | BİTKİ FİZYOLOJİSİ | Z | 3 | 4 | 3 | 0 | 0 | 1 |
AOT115 | TOPRAK BİLGİSİ | Z | 2 | 4 | 2 | 0 | 0 | 1 |
AOT117 | GENEL BİYOLOJİ | Z | 3 | 5 | 3 | 0 | 0 | 1 |
GME100 | GENEL VE MESLEKİ ETİK | Z | 2 | 2 | 2 | 0 | 0 | 1 |
TDP101 | TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJESİ I | Z | 1 | 1 | 1 | 0 | 0 | 1 |
TURK101 | TÜRKÇE-I | Z | 2 | 2 | 2 | 0 | 0 | 1 |
YDBİ101 | İNGİLİZCE-I | Z | 2 | 2 | 2 | 0 | 0 | 1 |
GOS*** | GOS*** | S | 0 | 1 | 1 | 1 | 0 | 1 |
GOS101 | Seçmeli Ders | S | 0 | 1 | 1 | 1 | 0 | 1 |
2. Yarıyıl Ders Listesi
Ders Kodu | Ders Adı | Z | Krd | AKTS | Teo | Uyg | Lab | Snf |
AOT102 | TARIMSAL EKOLOJİ | Z | 3 | 3 | 3 | 0 | 0 | 1 |
AOT104 | ORGANİK TARIMIN GENEL İLKELERİ | Z | 3 | 3 | 3 | 0 | 0 | 1 |
AOT106 | HAYVANSAL ÜRETİM İLKELERİ | Z | 3 | 3 | 2 | 1 | 0 | 1 |
AOT108 | BİTKİSEL ÜRETİM İLKELERİ | Z | 3 | 4 | 2 | 1 | 0 | 1 |
AOT110 | İYİ TARIM UYGULAMALARI | Z | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 | 1 |
AOT112 | TEMEL LABORATUVAR BİLGİSİ | Z | 3 | 3 | 2 | 1 | 0 | 1 |
MUP100 | MESLEKİ UYGULAMA PROJESİ | Z | 2 | 4 | 0 | 0 | 0 | 1 |
TDP102 | TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJESİ II | Z | 2 | 2 | 1 | 2 | 0 | 1 |
TURK102 | TÜRKÇE-I | Z | 2 | 2 | 2 | 0 | 0 | 1 |
YDBİ102 | İNGİLİZCE-I | Z | 2 | 2 | 2 | 0 | 0 | 1 |
KRY100 | KARİYER PLANLAMA | Z | 1 | 1 | 0 | 2 | 0 | 1 |
3. Yarıyıl Ders Listesi
Ders Kodu | Ders Adı | Z | Krd | AKTS | Teo | Uyg | Lab | Snf |
AİİT201 | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I | Z | 2 | 2 | 2 | 0 | 0 | 2 |
AOT205 | ORGANİK ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ | Z | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 | 2 |
AOT209 | TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER | Z | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 | 2 |
AOT215 | ORGANİK ÜRÜNLERİN PAZARLANMASI | Z | 2 | 2 | 2 | 0 | 0 | 2 |
AOT219 | ORGANİK YEMLER VE HAYVAN BESLEME | Z | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 | 2 |
AOT221 | BİTKİ BESLEME VE GÜBRELEME | Z | 3 | 4 | 2 | 1 | 0 | 2 |
AOT223 | ORGANİK MEYVECİLİK | Z | 3 | 4 | 2 | 1 | 0 | 2 |
AOT225 | KOMPOST HAZIRLAMA TEKNİKLERİ | Z | 3 | 3 | 2 | 1 | 0 | 2 |
AOT227 | ORGANİK TARIMDA BİTKİ KORUMA | Z | 3 | 4 | 2 | 1 | 0 | 2 |
Seçmeli* G | Seçmeli* G | S | ||||||
AOT | Seçmeli Ders | S | 2 | 2 | 2 | 0 | 0 | 2 |
4. Yarıyıl Ders Listesi
Ders Kodu | Ders Adı | Z | Krd | AKTS | Teo | Uyg | Lab | Snf |
AİİT202 | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ II | Z | 2 | 2 | 2 | 0 | 0 | 2 |
AOT202 | PROJE HAZIRLAMA VE SEMİNER | Z | 3 | 6 | 2 | 1 | 0 | 2 |
AOT204 | BAHÇE BİTKİLERİ | Z | 3 | 3 | 3 | 0 | 0 | 2 |
AOT206 | ORGANİK SEBZECİLİK | Z | 3 | 5 | 2 | 1 | 0 | 2 |
AOT208 | ÜRÜNLERİN MUHAFAZA, AMBALAJ VE TAŞ. | Z | 2 | 2 | 2 | 0 | 0 | 2 |
AOT210 | TARLA BİTKİLERİ | Z | 3 | 4 | 3 | 0 | 0 | 2 |
AOT212 | ORGANİK ARICILIK VE TOZLAŞMA | Z | 3 | 6 | 3 | 0 | 0 | 2 |
Seçmeli* G | Seçmeli* G | |||||||
AOT | Seçmeli Ders | S | 2 | 2 | 2 | 0 | 0 | 2 |